Kylalislahkus araabia moodi ja muud jutud


Juhtus siis selline lugu, et s6itsime autoga Motorola kohtumisele. Poolel teel s6itis meile sisse veoauto, kes vahetas rida, aga kuna masin oli nii suur, ei pannud meid t2hele. Keegi viga ei saanud, isegi auto sai vaid kriipida ja m6lkida. Kutsusime kohale politsei. Enne seda oli veoauto juht syy enda peale v6tnud. Tulid kaks araabi, kuulasid seletuse 2ra ja ytlesid meile, et me peaksime ettevaatlikumad olema. Kes on syydi siis, kysisime? Teie! Ja selle peale kohe veomasina juht muutis oma lugu ja ei v6tnud mingit syyd enda peale. Meie autojuht oli yks kohalik aiesekkar, kes hakkas politseiga vaidlema. Politsei ytles talle, sa oled ju moslem, sa ei tohi valetada. Igatahes ei leppinud me syydi olemisega ja siis l2ksime politseijaoskonda. Seal 8eldi me autojuhile, et kas v6tad syy omaks ja maksad 750 dhs trahvi v6i l2hme kohtusse ja maksad mitu korda rohkem. Eks valisime esimese. Oleks keegi meist r22kinud vabalt araabia keelt, oleksime raudselt puhtalt p22senud. Siin see diskrimineerimine on suur. Igatahes selline tore lugu.

Reedel sain kogeda araabia kylalislahkust. Yks Salaam programmi kaudu v2ljaminev tytarlaps kutsus mind ja veel m6ndasid enda poole 6htus88gile. Vastuv6tt oli v2ga viisaks ja uhke. Meid hoiatati ette, et t6n2oliselt lyyakse mehed ja naised eraldi ruumidesse, ent see pere oli liberaalsem ja k6ik olid koos. Naiste juuksed olid kyll r2tiga kaetud, ent n2od n2htaval ja nii. Yks naine oli ka t2iesti vabalt riides meie m6istes. Siin on nii, et abikaasa ytleb, kuidas naine peab riides k2ima. Keskmine araabia mees on h2sti suure omanditundega. On naisi, kes n2itavad ainult silmi, m6nel on kogu n2o eest lapp, et midagi ei n2e. Enamikel on siiski n2gu n2ha, aga juuksed kaetud. Moslemi naisele terek2tt anda ei tohi - kui just tema esimesena ei paku. Meie pundis oli ka yks Peruu tyyp, kes kohe tormas k6iki k2ttpidi teretama, siis naised naeratasid vabandavalt ja ytlesid, et I can't, sorry. Araabia keelt r22kis kogu pere (laiendatud pere siis, ehk rohkem kui 1 pere oli kohal), v2ljaarvatud vanaema. Esmalt kuni ootasime s88gi valmimist, pakuti k6igile vesipiipu (shisha). Kysisin, do all the locals have their own shishas? All the arabs, k6las vastuseks. Araablased on v2ga uhke rahvas ja uhked, et nad araablased on. Piibu k6rvale pakuti kartulikr6psude sarnast sn2kki juustukastmes. Umbes tunni p2rast hakkas s88giorgia pihta. Pastasalat, siis lasagne moodi asi, kus lasagne plaatide asemel olid v2rvilised makaronid, aga t2idis oli nagu sama. V2ga hea kraam. Siis stoovitud oliivilehed riisit2idisega, siis mingid asjad, mis meenutasid keedetud hapukurke. Ja veel mingid pehmed k88giviljad. K6ik maitses imeh2sti. Pakuti grillkana, grillkrevette, loomalihva pihve. K6rvale 10 sorti erinevat mahla. Kogused olid megasuured muidugi. N2itamaks kui h2sti mulle k6ik maitseb, panin 2 taldrikut2it nahka ja olin l6hkemas. Siis perenaine muidugi hakkas peale k2ima, et v6ta veel, v6ta veel. Puiklesin vastu kyll, aga igaks juhuks andsin j2rele ja panin ka kolmanda taldrikut2ie. Tundsin, et hingata on juba raske. See k6ik toimus nagu v2ljas terrassil. Siis l2ksime tuppa. Serveeriti maasikakooki. Suutsin selle kuidagi sisse ajada. Edasi pakuti mingeid minipannkooke meenutavaid pl8nne, mis oli kuivad ja polnud kuigi head. J2rgnes teering - araabia roheline tee. Selle j2rgi tuli ring maroko teed. Ja k6ige l6puks araabia kohvi. Mis ol yllatav, et aaabia kohvi on selline lahja kibe lurr. V2rvuselt nagu tee. Teate kyll, et kui teete h2stih2sti lahja kohvi, siis nagu see musta v2rvi ei l2hegi. Selline oligi. Kogu s88mise kestel siis muidugi suurem jutuajamine. Pereisa r22kis anekdoote. Yks neist oli j2rgmine:

Lennujaam. Rahvas hakkab lennukisse sisenema. Sisenejate hulgas oli ka yks must tytarlaps (ehk neeger). Kohe kui ta oli oma istmele maha potsatanud, hakkas endalt riideid seljast v6tma, kuni oli t2iesti paljas. Stjuardess tuli kysima, et vabandage, miks te riided 2ra v6tsite? Sellep2rast, et kui lennuk alla kukub, hakatakse esimese asjana musta kasti otsima.

Araabia perekonnas on muidu jah mees A ja O. Tema k2sutab k6ike, kuidas naine istuma ja astuma peab, millega lapsed tegelevad jne. Kui naine k2ib ntx ylikoolis ja 6pingute ajal abiellub, siis on sagedane, et mees ei luba enam ylikooli minna. Viimasel ajal on see trend kyll muutumas ja kogu yhiskond moderniseerumas. Kui araabia naised sageli kannavad oma musti yrpe ja katavad n2gu/juukseid, on nad suured shoppajad. Araablased on siin riigis reeglina rikkad. Kaubamajades (mis on sagedasti hiigelsuured ja kus myyakse maailma k6iki suuri br2nde) kallistes riide poodides v6ib v2ga palju kohata araabia naisi. TUleb v2lja, et oma yrpide all kannavad nad v2gagi kalleid ja moekaid riided. Mida siis vist koduseinte vahel n2itavad vaid? Kuuldavasti tohivad naised olla ilma traditsioonilise yrbita perekonna ja l2hedaste s6prade seltskonnas. Araabia naised panevad endale peale ka jubepalju parfyymi, et neid v6ib haista juba kaugelt. Samuti on nende n2od tugevalt meigitud. Isegi kui ainult silmad paistavad yrbi vahelt, on need v2rvitud jne. Lapsed tohivad tegeleda asjadega, mis vanemaid huvitavad v6i mida nad heaks kiidavad. Lapsed suhtuvad sellesse isegi tolerantselt (m6ttek2ik selline, et mu vanemad on elanud kauem, j2relikult targemad ja teavad paremini). Samal p6hjusel aktsepteerivad ka kokkulepitud abielusid. Armastus kui selline pole oluline, vaid hea taust (hea perekond, haridus), mingisugused v22rtused ja nii. Et tunded on m88duvad, aga abielu on igavene, seega peavad teised kriteeriumid aluseks olema. Lahutus on v6rdne patuga, kuigi seadus seda lubab. Mehel tohib olla kuni 4 naist, tingimusel, et j6uab neil ylal pidada. Samas peab kysima ka n6usolekut olemasolevalt naiselt. Kuigi teinekord pidid abielluma ka salaja ja siis teatama, et mul nyyd teine naine ka. Naistel on siin hierarhia - esimene naine on alati k6ige t2htsam, siis teine jne. Samas mees on kohustatud kohtlema k6iki v6rdselt. Sagedasti elab iga naine koos lastega eraldi majades. Ja mees siis yhel p2eval yhes peres, teisel teises jne.

Muidu siin riigis erinevad rahvused omavahel ei suhtle eriti. Araablased hoiavad omaette, britid omaette, hindud eraldi, samuti ameeriklased, pakistanlased jne. Kuigi riik on multikultuurne ja elab siin v2ga palju rahvusi, on nad k6ik omaette kogukondades ja mingit integratsiooni pole. USA moodi "me oleme ameeriklased" v2rki siin pole, seda suuresti seet6ttu, et riik soosib vaid araablasi ja ainult kohalikke araablasi (ntx egiptlased on juba teine teema).

No comments: