Araabia Ühendemiraadid, Dubai

Plaan pajatada oma uskumatutest tegemistest kaugel maal ja anda teile edasi imesid nagu omal ajal kaupmehed tsaar Saltaanile. Et pilt oleks selgem, panen esimese postitusse üldist infot riigi kohta.

Alguses oli Dubai kohal kõrb. Õieti oli siin kõrb veel mõnikümmend aastat tagasi – kohas, mis täna on üks maailma kiiremini arenevaid linnu ning mida peetakse lähituleviku maailma turismi-, pangandus- ja ärikeskuseks.

Araabia Ühendemiraadid loodi 1971. aastal, pärast inglise koloniaalvõimu lahkumist Araabia poolsaarelt. AÜE-sse kuulub seitse emiraati, Dubai on nendest üks. Iga emiraat on nimetatud oma pealinna järgi. Riigi pealinn on hoopis Abu Dhabi. Riik pole iseenesest üldse suur, vaid ca 2x suurem kui Eesti (83000 km2) ja elanikke mingi 4 milli või nii. Dubai linnas elab ca 1,2 milli, ennustatakse, et aastaks 2012 juba 2,5 miljonit. Hetkel rahvastikust moodustavad araablased vaid ca 30%, Dubai linnas vaid 20%. Ülejäänud siis sisse rännanud Lõuna-Aasiast (sealt koguni 50%), Lähis-Idast ja mujalt. Riigi keel küll araabia keel, aga kogu äri toimub inglise keeles ja sellega saab igal pool hakkama. Majandus ja koos sellega populatsioon kasvab jube kiirelt. Peamine tulu on muidugi nafta (juba Abu Dhabi emiraadis leidub 10% kogu maailma naftast), kuid riiklik prioriteet on muuta riigi majandus naftast mittesõltuvaks ja siis arendadakse igasuguseid valdkondi. Turism kasvab ka jõudsalt, aastaks 2007 peaks külaliste arv olema 10 milli ning aastaks 2015 olema koguni 40 miljonit. Et seda massi ära mahutada, on töös sadu ja sadu hotelliprojekte. Ehitustööd käivad Dubais nii kiiresti, et mõne kuu pärast riiki naastes ei pidavat samu kohti enam äragi tundma. Kohalikud ise naeravad, et neil on ostukeskusi juba rohkem kui inimesi. Ja muidugi atraktsioonid, Dubais asuvad maailma esimene veealune hotell, kalleim hotell (ainus 7*), maailma kõrgeim hoone (ehitusjärgus küll), tehissaared jne. Küll ma lähemalt ka pajatan hiljem neist. Ja teistest asjadest. Ja pilte teen ka ja panen üles.

No comments: