Reede

Reede on siin meie m6istes pyhap2ev. See on selline perep2ev, kus koos perega k2iakse shoppamas, rannas ja sageli ka kylas. Teiseks vabaks p2evaks n2dalas on kas neljap2ev v6i siis laup2ev (enamasti see). P2ris mitmed firmad t88tavad ka 6 p2eva n2dalas (esialgu ka mina, aga kavatsen selle kyll 2ra muuta).

Sel reedel otsustasime randa minna, koos hulga AIESECi praktikantidega (Dubais on neid kokku yle 25 muidu, aga rannas ca 8). Neil pea iga n2dal siin rannas vedelemine plaanis. Randa loksub siin P2rsia laht. Vesi oli soe nagu supp (mingi 35 kraadi), aga siiski oli seal p2ris m6nus olla v6rreldes p2ikese k2es passimisega. Vesi on megasoolane! Pole v6rreldavgi meie mereveega. Pead vette panna pole soovitav, kuna soolane maitse suus-huulil on vastik. Meres saime tutvust teha ka meduusidega, kes k6rvetasid ka hoolsalt. Sain ise ka jala pihta, selline r6ve kipitus p2rast. Yhel l6i meduus oma kombitsad ymber k2e, mille tagaj2rjel see paisus 2x suuremaks. Yhe 6ngitsesime frisbee plaadiga v2lja ka, et saime katsuda. tema see pea, mis meenutab seene mytsi, oli selline pehme ja libe, nagu marineeritud seen. Ka krabisid n2gime ja koukisime yhe minikrabi v2lja. Eksootika! Rannas p2ikese k2es meie m6istes olla ei saa eriti pikalt, p2ike tapab. Lesisime palmi all varjus peamiselt, vahepeal siis loopisime frisbeet ja m2ngisime v6rku. Rannas on mitmeid jalka- ja v6rguplatse.

6htuks oli plaan minna v2lja - ja l2ksime yhte baar-klubisse nimega Rock Bottom. Nyyd sain yhest asjast aru. Yks trainee siin tundis huvi, et kui ta Kuveiti koliks (seal palgad suured), kas saaks j2tkata oma euroopalikku elustiili. See tekitas minus kysimuse, et kas selline elustiil yldse Dubaiski v6imalik on. Klubis selgus, et on - see oli paksult t2is eurooplasi, ameeriklasi ja muid valgeid, kohalikke polnudki. Heureka! Siin see euroopa kontingent elabki. Sisemiselt ka v2ga euroopalik koht. Reede oli karaoke6htu seal. M6tlesin, et kr2pp kurat, mingid purjus jorsid hakkavad j6misema. Aga ei - see oli nagu live kontsert! Superh2sti laulsid k6ik ja rahvas elas meeletult kaasa. Eriti kui tuli Summer of '69. Iga esineja saab tasuta joogi baarist. Baaris elu juhtis DJ. Esimest korda n2gin, mis t2hendab hea DJ (minu jaoks). Istus oma puldis ja r22kis l2bi mikrofoni rahvaga siis. Hullult lahe ja hea huumorisoonega tyyp oli, ainult kuula ja irvita. K6iki esinejaid kommenteeris jne. Vahel tellis l2bi mikforoni endale pulti jooke, hiljem oli ta juba silmn2htavalt t2is ja hakkas r22kima asju nagu "i'm the best paid entertainer in the city and im shit. how can i be so shit. i havent had sex in 2 days. this must be it." jne.. igatahes l6bus oli. Baaris myyakse ka alkoholi - see on aga ekstreemselt kallis. Pool liitrit 6lut maksab 20 dirhami = 70 eeku. Eurooplased teenivad seal muidugi tavaliselt h2sti, et j6uavad lubada. Tavam6istes on see megakallis ikka. Peale karaoket oli niisama disko ja tants. Baaris istumiseks suurt ruumi polnud. Tuli peale igatsus kodumaiste pubide j2rele. Yks kohalik araab r22kis mulle ka, et oli kohtunud yhes baaris eesti neiuga ja neil olnud suhe jne (araab oskas 8elda "tere" ja "kuidas l2heb"). Isiklik huvi oleks mul ka siinsete eestlastega kokku puutuda, aga kas see juhtub, eks elu n2itab.

Elukallidusest r22kides, siis Dubais pole makse. Ei tulu-, k2ibe- ega sotsmaksu. On varjatud maksud. Ntx peab iga aasta uuendama oma autonumbrit ehk maksma. Iga firma vastavalt oma suurusele ja tegevusvaldkonnale peab iga aasta uuendama oma litsentsi ehk maksma. Kui firma tahab kedagi kylla kutsuda, siis viisakutse maksab j2lle. Ja neid varjatud makse on veelgi. Sotsmaksu puudumise t6ttu on hea p6li kindlustusfirmadel. Samas see "siin pole makse" teema myyb h2sti ja meelitab ligi investoreid. Samas on Dubais maailma k6rgeim tarbijahinnaindeks. Yhendemiraatide teised emiraadid ja linnad pidid olema oluliselt odavamad. Ka naabermaad. Mul kindel plaan 2ra k2ia Omaanis, Bahreinis, Kataris ja yks tuttav kolib nyyd Saudi Araabiasse ja lubas ka sinna viisakutse teha (muidu sinna saamine keeruline).

Yhendemiraadid on paljude aasia riikide jaoks nagu paradiis - aga see on illusioon. Siia r2ndab palju inimesi indiast, pakistanist, nepaalist, sri lankalt, filipiinidelt - peamiselt vaesem koht - lootes paremat elu saada. Et palgad k6rged jnejne. Siis nad laenavad kodus hiigelpapi kokku, et siia tulla. Kohale j6udes avastavad, et vahendusfirma on neid tyssanud ja peavad megav2ikese papi eest olema neegrid, kas koristajad, ehitajad vms. Teenivad nii 300-400 dirhami kuus ja siis elavad kohtades, kus yhes toas 88bib 20 inimest. Loomulikult frustreeruvad, aga kuna raha pole, et tagasi minna, j22vadki orjaks. Siis loodavad kokku ajada piisava summa, et koju tagasi minna, aga see v6ib v6tta mitu aastat. Valitsus selle probleemi peale sylitab, kuna hoolib ainult oma kodakondsetest. Huvitav on siin n2ha kohalikke ajalehti. Alati on avalehel pilt riigijuhist ja tema tegemistest "Shaikh meets the citizens", "Shaikh meets more locals" jnejne. P2ris naljakas on. Vaba ajakirjandust siin ei eksisteeri. V2hemalt valitsuse vastu ei saa midagi kirjutada. Kahjuks ei tea 8elda, kui tsenseeritud k6ik muud uudised ja lood on. Elagu ajupesu ja propaganda.

Ahjaa, keegi v6iks soovitada head online pildigaleriid, mida v6iksin kasutusele v6tta. Kriteeriumiteks see, et saab x arvu pilte korraga uploadida ja nende vaatamiseks ei pea kasutajaks registreerima.

4 comments:

Anonymous said...

He-hee... ise ei oska galeriid soovitada... aga keegi ikka oskab, eksju...
Ja siis jääme põnevusega selle Tshehhi tüdruku pilte ootama... miks sa küll Tshehhi tüdrukuga ühes voodis magamiseks Dubaisse pidid minema (seda kahe teki juttu võid oma MCP vanaemale rääkida)... see jääb muidugi esialgu mõistatuseks...

;-)

Anonymous said...

Proovi www.flickr.com
Seda on paljud kasutanud ja rahule jäänud.

Anonymous said...

hey peep, it mine from lithuania, pitty thats its not in english :( what are you doing in dubai? traineeship or int MC? greetings from already retired Minde ;)

Deniss Rutseikov Ojastu said...

Soovitaksin ka www.flickr.com - väga mugav kasutada ja ilus interface. Kuid seal on see piirang, et saab vaid 20 Mb kuus uploadida.