Uued tuuled

Seekord pajatan yhest suurest muutusest, mis minuga siin toimunud. Nimelt panin ma pyhap2eval ameti maha ja minu 5-aastane AIESECi karj22r sai l2bi. Kuidas nii? See protsess on k22rinud juba kuid, nyyd sai l6pplahenduse.

Miks? Pikk jutt, proovin kokku v6tta (j2tan siis ka mitmeid detaile v2lja).
Esiteks ehk teate, et hindude kultuuris on see power distance element 22rmiselt suur. Ja juhikummarduskultuur on v2ga pop. Mind ajab see oksele. Nendest tulenevalt riigi 2 esimest MCPd (hindud) on arvamusel, et nemad omavad seda organisatsiooni, kuna alustasid selle ja teab mis veel. Seni valitses riigis selline olukord, kus isakeste pildid olid seinal, neile k2di au avaldamas, talda lakkumas ja nende arvamust palumas.

Meie tiimi tulekuga see l6pes. See pole eurooplaste kultuuris! Ja meie arusaam ka AIESECist on see, et uued tulevad, vanad l2evad. Paar korda meid kutsuti vaibale aru andma ja isakesed jagasid 6petuss6nu (minuga r22giti kui 5a lapsega). Sellest aitas. No more.

Siis enne meie tulekut siia oli veel selline seik siin, et taheti teha pressikonverentsi, et AIESEC alustab tegevust jne. Sherif t88tas tol ajal PR firmas ja tuli lagedale ühe ideega. Nimelt siin riigis on suur asi "emiratisation" - ehk riik on teinud lood nii, et kohalike (keda on 10% v6i v2hem elanikkonnast) kummardamine, poputamine jne on megateema. Firmad, kes palkavad emiratisid, saavad boonuseid. Uudis, mis r22gib emiratidest, j6uab lehte. Programm, mis arendab emiratisid, saab raha. Jne. Sherif pakkus v2lja, et ehitada pressikonverents ühe emirati ümber, kes oli üks 5st asutajaliikmest siin. Nii saab AIESEC palju rohkem kuulsust ja meediak2ra. See l2ks esimese MCP ego pihta nii hullult, et sellest tehti skandaal, et hirmus m6rvar Sherif tahtis muuta org ajalugu ja kultuuri. Uhes6naga loll emotsionaalne vahu ajamine.

Nii. Siis mina alustasin siis suurt Corporate Responsibility projekti, mis ühel hetkel j6udis nii kaugele, et oli vaja t2iskohaga projektijuht palgata. Tegin avaldused lahti, promosin AIESECi v6rgustikus, Lerning Networkides jne. Sherif kandideeris ja osutus valituks nii AIESECi (ehk minu) kui ka partnerorganisatsiooni DERC poolt. Tegime teatavaks, et tema on projektijuht nüüd. Siis algaski p6rgu.

Vanad MCP, kes kannavad suurt isiklikku egohaavumise vimma, tegid LC Dubai EB-le ajupesu, et Sherif on seeriam6rtsukas ja tahab AIESECi h2vitada. Siis algasidki pikad ja n6medad ja oh ma ei taha r22kidagi kohe kismad EB ja MC (Dubai juhatus ja riigi tasemel juhatus), vanade presidentide ja praeguse juhatuse vahel. K6ik meie vastu. Ja k6iki brainwashiti j2rjest. Lihtliimeid ka. Igayhega viidi l2bi individuaalne kohtumine, kus selgitati, kui halvad me oleme. Selline poliitika, v6imum2ngud ja konspiratsioon, mida pole enne n2htud. Ja Dubai president valiti ka j2rgmiseks MCPks ehk riigi presidendiks. AIESECi teadmisi on talle lusikaga antud, m6tlemisv6imet paar tilka. Ent oi kus v6im meeldib! Ja suurel egol on v2ikesed k6rvad. V6im on muidugi p2he hakanud kogu Dubai juhatusele, et nad rakendavad power distancit t2isv6imsusega oma liikmete suhtes. Ja kui me sekkume, siis muidugi 8eldi, et see on kultuur, distsipliin peab olema, mida me ka teame, me pole siit p2rit. Ja fun kaob AIESECist. Teatud kuude p2rast ei jaksa enam v6idelda. Viisakalt. Tekib tahtmine karjuda. Ma olen seni olnud alati vaoshoitud küll.

Ja see Sherifi teema - hoia ja keela. Inimestele ei mahu p2he, et ta tuli v2lja vaid ideega! Me pidasime mitmeid l2bir22kimisi (v2ga tulised ja pingelised), ent kuna tulemust ei olnd, tegime MCga otsuse, et Sherif j22b ametisse ja kogu lugu, kuna see on right thing to do. Ma kaitsesin Sherifi kandidatuuri isiklikult veel projekti Steering Committee ees (corporate responsibility projekti n6uandev kogu), kuidas ma saan tagasi minna, et ma muutsin meelt - kuigi ma ei n2e ühtki p6hjust, miks ma nii peaks tegema.

Minu president ei suutnud stressiga enam hakkama saada. Tal on toitumis- ja uneh2ired. Ta v2riseb ja on pidevalt haige. Tervis l2ks t2iega k2est 2ra. Minu stressitaluvus on üldiselt suur ja ma suudan end v2ljalülitada ja kiiresti mahajahutada, et mul pole probleemi üldiselt. Vaid see lollus ja seljataga skeemide tegemine ajab natuke hulluks.

See viis selleni, et president pani ameti maha. N6uti uusi valimisi, millele pidime j2rgi andma. Palusime sekkumist AIESEC International presidendilt, kelle r22kisin paar korda ka telefonis, ent tema ei julgenud/tahtnud sekkuda ja nii j2igi. Uueks presidendiks kandideeris muuhulgas siis yks eelmistest presidentidest, kes loomulikult t2nu hiilgavale propagandale v6itis ylekaalukalt. Teine kandidaat oli mu tiimikaaslane Jana. Ma ise ei tahtnud selles olukorras juhirolli v6tta ja olgem ausad, antud tingimustest poleks v6iduv6imalust olnud nagunii.

Uue presidendi esimesel p2eval panin ameti maha. Ei suuda t88tada sellise ebaeetilise ja alatu inimesega.

Kas see t2hendab, et nyyd koju? Tegelt mitte. Sain endale t88koha, millest r22gin juba j2rgmisel korral. Kes soovib selgitusi veel siinse AIESECi olukorra kohta, palun. Midagi sellist mu silmad veel n2inud polnud. AIESEC Eesti on lihtsalt v6rratu selle jama k6rval.

6 comments:

Anonymous said...

Kahju muidugi, aga miks ma küll ei ole väga üllatunud?! Mis seal ikka. Usun, et oli õige otsus rahulikult kõrvale astuda ja küllap asjad sedamoodi kulgedes loomuliku lõpuni ise jõuavad. Natuke tunnen Laliti ka...

Igatahes mõistan ja peaasi, et sina seal veedetud aega täiega võtta saaksid ja ei peaks seda mõttetute intriigide peale kulutama. Elu on seks liig lühike.

Päikest ja mõnusaid mõtteid!

Kati said...

Palju 6nne uute ja p6nevate alguste puhul! Tundes sind kyll mitte palju, tean, et oled vaart positiivseid happeninge oma elus. Way to go!

Anonymous said...

Ja milline on siis uus algus? Kuidas tooluba ringi mangitakse? Emiraatides oli 6 kuuline bann tookoha vahetamisel...

Kati said...

6 kuune bann on siis kui eelmise tooandjaga hasti labi ei saa :)

Kati said...

peep, helista mulle palun. kiire.

Anonymous said...

P2ris karm seebiooper. Sulle ja kogu meeskonnale v2hemalt hea kogemus.

Edu uuel ametipostil!


Annar