Appdeits


Elu edeneb, l6imun yha enam siinsesse elustikku ja tunnen end kindlamalt. Tappev palavus ja niiskus (yle 90% 6huniiskus pole siin ebatavaline) teevad liiga, ent vaikselt tuleb leppimine sellega ja enam ei frustreeru nii palju. K2isin kahel 2rikohtumisel (Motorola ja TNS) ylikonnastatult, kuna olen sunnitud kasutama yhistransporti, siis bussi oodates higistasin niipalju, nagu oleks dushi all. yle n2o voolasid piisad v2hemalt sama tihedalt. Muidu 2riliselt poolelt seni kogemus meeldiv, kuigi pole t2isk2iku veel sisse saanud. Sel n2dalal alustan
kontaktideloomise maratoni ja pyyan kokku leppida v6imalikult palju myygikohtumisi. Ootan kohtumisi suht suure huviga, kuna mulle on siin ikka r22gitud, kui huvitavate inimestega saab kokku puutuda ja kuidas see kogemus k6ik rikastav on. Siinne 2rikliima on ka h2sti mitmekylgne - kuna see riik on 'expatriate country' ehk siis koosneb peamiselt sisser2nnanutest - siis ka 2riinimesed on mikstuur oma koduriigi 2rikultuurist ja "dubai" kultuuri segu.

N2dalavahetus j2lle m88das. Neljap2eval oli suur pidu Sherifi pool (tuttav, keda tundsin enne siia kolimist juba), kus ca 40 inimest oli kohal. Muusika, tants, shisha, sn2kid, alkohol. Peol kohtusin ka kahe leedu chikiga, yks neist elab siin ja teine oli esimesel kylas. Pidu oli igatahes v2ga chill. Kohtusin mitmete uute lahedate inimestega, kellega teinekord hea yhendust v6tta. Peo pildid panen ka t2na yles. Peol oli teema "be creative", igaks juhuks haarasin oma paruka kaasa, et v2hemalt mingigi stiil oleks, kui tarvis - aga n2e, olin ainus. Reedel oli ka mingi pidu, aga olin suht v2sinud ja sinna ei viitsinud minna enam. Eile 6htul k2isime ca 10 inimesega v2ljas shishat suitsetamas. Shisha suitsetamine on siin nagu meie m6istes v2lja 6lut jooma v6i dringile minemine. Et lihtsalt selline tegevus mida teha sotsialiseerumise ajal. Shisha maksab s6ltuvalt kohast 10-20 dirhami (eks leiab ka kuskilt odavamat ja kallimat, aga enamasti on selline
hinnatase). Yks shisha kestab kogu 6htu, et nagu yhekordne soetamine. Ainult sytt peab vahetama iga teatud aja tagant.

Kuidas pidudele alkohol tuleb? Kaks varianti. Esimene on see, et kui kellelgi tuleb tuttav Dubaisse, palutakse lennujaama tax-free poest osta, sealt saab ja on odav ka. Teine variant on see, et kel on siin resident visa, saab taotleda alkoholiostu litsentsi. See maksab 500 dirhami aastas ja siis spets poodidest saab selle eest osta alkot. Kast 6lut (24 pdl) pidi maksma 90 dirhami = 315 eeku.

Liiklus on siin kreisi ja jubetihe. Ja k6ik signaalitavad pidevalt. Iga v2ikse asja peale. Ja muidugi iga m88das6itev takso signaalitab, sageli aeglustab k2iku ka. Taksofirmasid on mitu, k6ik on riigifirmad ja sama kallid. Libataksosid leiab ka ohtralt, mis s6idavad poole hinnaga v6i nii. Enne sisseastumist tuleb hind sihtpunkti kokku leppida. Suht sageli poodide v6i bussipeatuste juures tulevad tyybid juurde ja kysivad 'need a car lift?'.

Tee kysimine. Reegel nr 1 on see, et 2ra kysi teed hindudelt. Suure t6en2osusega juhatavad nad sind kuhugi t2iesti suvasse kohta. Kui kysida viielt j2rjestikult inimeselt teed mingisse kohta, saad 5 erinevat vastust. Miks? Neile kas pakub l6bu turistide lollitamine v6i siis usuvad t6esti, et see asi asub seal v6i m6ni r22gib t6tt ka. Yks AIESECi praktikant tegi testi, et kysis vastutulejalt, et 'excuse me, where is the mickey mouse house?' ja too seletas v2ga t2pselt, et mine otse, siis vasakule, 200 m edasi ja rohelise maja taga ongi. Tuleb osta kaart. Sama kehtib India puhul, seal t6n2oliselt veelgi enam.

Mis veel mulle kummaline tundub, on siin meestevaheline s6pruse n2itamine. T2iesti tavaline vaatepilt on see, et mehed k6nnivad kas k2est kinni v6i siis hoiavad s6rmedest kinni v6i jalutavad kaelakuti. Mingit homo varjundit sel pole. Araabia mehed, kes head s6brad, puudutavad kohtumisel teineteise nina. Mitte s6rmega, vaid panevad ninad kokku korraks.

Vot. Minu t88kohast ka. Kontor asub Dubai Knowledge villages (KV). See on selline omaette freezone, suhteliselt suur kompleks ja p6him6tteliselt t2iesti uus. KV loodi, et arendada haridus- ja teadustegevust siin emiraadis, et arendada Dubaist arvestatav haridus- ja innovatsioonikeskus. Seega asuvad KV-s igasugused teadusasutused, ylikoolid, hariduslikud organisatsioonid (mida m6nes m6ttes siis ka AIESEC on) jne. Ka firmad, kes tegelevad teadus2riga. Ylikoolide jaoks kyll ehitatakse juba uut tsooni Academic Village ja enamus ylikoole pidid kolima j2rgmisest sygisest sinna ja siis KV keskendub rohkem teadusele ja nii, alles j22vad ylikoolid, mis tegelevad ka siin teaduse loomisega. Kel rohkem huvi, loe www.kv.ae. Lisatud pilt ka sellest kompleksist.

Tsaupakaa.

No comments: