Diwali ja Eid



Täna on suur hindude tähtpäev Diwali - see püha on ka siin maal laialdaselt tähistatav kuna hindude populatsioon on lihtsalt niivõrd suur. Mis siis toimub? See on hindu religioonis üks aasta tähtsamaid päevi. Sel päeval naases üks jumalatest, Rana, koju tagasi peale saatana maha löömist ning püha sümboliseerib headuse võitu kurjuse üle, valgust ja kena olemist. Teil võib ehk küsimus tekkida, et nüüd kui saatan maha löödi, et kas siis hindu religioonis enam kuradit polegi? Paraku on neil sarnaselt jumalatele on ka kuradeid tuhandeid ja tuhandeid. Igale oma :)

Mis siis see püha tänapäeval tähendab? Tänavad, majad väljast ja seest ehitakse kõikvõimalike tulukestega, õlilambid ja muud valgusallikad (natuke me jõulu moodi ka). Hindud on paljud traditsioonilises rõivastes täna. Paljud mu tuttavad hindud juba mõned päevad enne Diwalit hakkasid kandma tavalisest natuke pidulikumaid ja ilusamaid rõivaid. Shopping muutub hullult populaarseks (palju allahindlusi ka hindude poodides), jällegi pere tuleb kokku ja suurem söömine. Inimesed helistavad sugulastele, keda pole ammu näinud ja käivad külas. Üks noorem hindu teatas mulle, et tema jaoks tähendab Diwali grilli hooaja algust, kuna siit edasi hakkavad ilmad olema juba piisavalt head, et saab väljas olemist nautida ka.

Teine suursündmus tuleb ka kohe, mis on moslemite püha Eid. Eid on siis selline püha, mis sümboliseerib ramadani lõppu. Eidi esimesel päeval tõusevad moslemid eriti vara, et osaleda spetsiaalsel tseremoonial moshees (olles oma parimates riietes), kus viiakse läbi ühispalvus. Ja siis seda tähistatakse suuremat sorti söögiorgiaga jälle. Muidugi pere ja sugulased ja tuttavad koos jälle ning suurem sotsialiseerumine ja läbikäimine, soovitakse teineteisele "häid pühi". Teinekord lastele tehakse kingitusi, kommi ja shoksi. Saadetakse pühadekaarte omavahel. Muidugi karm ostuhooaeg ja allahindluste aeg. Lehed reklaamivad igast sooduspakkumisi. Paastumine on Eidi ajal keelatud. Samuti on see rahvuspüha, kus tööd ei tehta ja asutustel on vabad päevad. Sarnaselt mina ei tööta nüüd enam sel nädalal. Ahjaa, nagu ramadani alguski, ei ole ka Eidi algus kunagi täpselt ette teada ning see pannakse paika x kuu faasi järgi. Hetkel on info, et 80% tõenäosusega algab Eid homme, kindlus selgub kl 9-10 õhtul. Maru tobe mu meelest, et ei tea kunagi täpselt ette neid asju, ei saa oma elu normaalselt planeerida. Tehnoloogia sajandil teatakse ju kõike ette, minuti täpsusega kuuvarjutusi, mis 200 aasta pärast ja nüüd ei tea homset päeva? Pole täpselt süvenenud, et mis asja nad selle kuu juures siis jälgivad küll. Igatahes spets asutus oma spets vendadega on, kes sellega tegelevad ja siis teatavad rahvale.

Muidu elu läheb endiselt hästi, elan igas hetkes ja olen õnnelik. Suht sageli käime oma internatsionaalse pundiga (ma, Jana - tsehh, Nadine - sakslanna, Deepak - hindu, Sameer - kuweiti, Ali - pakistani, Aqeel - saudi) väljas, niisama lobisemas kas siis mõnes shishabaaris või söögikohas. Mu kodu lähedal on üks hullult odav ja mugav restoran, kus käime enamasti siis shishatamas ja söömas. Peale tööd vähemalt 2x nädalas hüppan ikka sealt läbi.

Pildil stiilinäide loomingulisest fotograafiast.

3 comments:

Anonymous said...

Kusjuures loominguline fotograafia ruulib.
Ainuke hoiatus: sõltuvus on kerge tekkima.

Augusto said...

Ahhh... it's terrible to find out your blog is in Estonian!!!..

Miss you my friend...
Keep rocking
Augusto

Unknown said...

august!
how r u? please get in touch with me. your aiesec.net mailbox is full and i dont know how to reach u...