Ramadan



Teisipäeval algas siin siis moslemite püha paastukuu ramadan. Igal aastal on see ramadan erineval ajal ning see sõltub kuufaasidest. Islamiriikides on eraldi ametimehed selle jaoks, kes määravad kindlaks, et millal nüüd on ramadan ja millal mitte. Alguskuupäev võib ka erinevates riikides erinev olla. Iga aasta liigub see alguskuupäev ca 11 päeva tagasi, et see võib olla ka näiteks juulis, kui on 50 kraadi. Muidu on see selline püha kuu ja moslemitele väga meeltmööda, mida oodatakse rõõmuga.

Peamine erinevus on siis see, et koidust ehani ei tohi avalikult süüa ega juua. Tavaliselt õhtul nii 5-6 vahel on kuskil see aeg, mil nad tohivad jälle süüa. Esmalt võetakse datleid ja vett ning hiljem tuleb selline suurem sööma, mida kutsutakse iftar. Siis kaetakse lauad rikkalikult ja hakkab meie jõuludelaade söömaorgia. Idee, miks ei tohi süüa on see, et tunda, kuidas vaesed inimesed elavad ja siis mõeldas nendele ja olla nende vastu armulikum. Ramadani ajal peaks ka vaeseid söötma või neile raha andma söögi jaoks. Samas naljakas on see, et kuigi nad siis päeval ei söö, siis pimeduse saabudes ahmitakse nii, et tapab. See on ka väga sotsiaalne tegevus - kontorites inimesed kõik (noh, moslemid vähemalt ja siis seda dieedieesmärgil kasutavad valged naised) läbivad samasugust kogemust ja on selline ühtekuuluvustunne. Õhtuti suguvõsa käib tihedasti läbi, kogu pere on koos ja süüakse ja tuntakse end mõnusalt. Küsisin araablaste käest, et mis neile ramadani juures kõige enam meeldib, siis öeldigi, et just see sotsialiseerumine. Ning koos (ja sage) ühine palvetamine, mis nende jaoks tähendab väga palju. Ka koraani lugemine pidi sagedasem olema sel perioodil. Igatahes. Enne kui päike tõuseb taas kella 4 paiku, ärgatakse üles, juuakse vett ja võetakse hommikusööki ning magatakse edasi. Miks põhjamaades islamit pole? Kujutage ette, kui saaks süüa-juua ainult päikeseloojangu ajal. Mida siis suvel, jaanipäeva paiku teha? Loojangu ajal on ka linnas püsti sellised telgid, kus antakse tasuta süüa.

Paastuma ei pea need, kellel tõsisemad tervisemured, samuti rasedad ja imetavad naised. Kui keegi rikub paastu ehk sööb ramadani ajal, siis a) kui see oli tahtmatu, siis antakse andeks b) meelega, siis pead andeks paluma palve abil ning selle paastuga tasa tegema. Näiteks ka rasedad naised peavad selle perioodi nagu hiljem tagant järgi paastuma. Paastumine on isiklik tegevus, mis on paastuja ja allahi vaheline asi. Allah teab su südame järgi, et kas sa sõid kogemata või meelega. Või otsisid vabandusi tervisest, kuigi tegelt tervis lubaks paastuda küll.

Mõtlesin ka, et noh, sööks vähem ja nii, jälgiks oma dieeti ja nii. Tulemusena olen viimastel päevadel hoopis rohkem söönud. Eriti eile, kui õhtul käisin kultuuriõhtul, kus kohalikud araabid rääkisid ramadanist ning siis pakuti hiigelkogustes kolmekäigulist einet. Meid oli ca 25 inimest ja ei jaksanud ikka kõike ära süüa.

Ramadani sisu pole ainult söömises-joomises, sel on ka suurem hingeline tähendus. See on eneseparanduse aeg. Ramadani ajal pole kuradit-saatanat liikvel ja küik pahateod, mis sa teed, on sinust endast. Et ei saa vandumist ja varastamist kellegi teise kaela ajada. Siis inimesed kontrollivad oma käitumist enam ja püüavad paremateks inimesteks saada. Loomulikult on Allahi käsi ka mängus igal pool ja see on hea aeg temaga jutu puhumiseks. Kui tavaliselt peab palvetama 5x päevas, siis ramadani ajal 6.

Tööl ja koolis peab endiselt käima, ent tööajad muutuvad. Mõned organisatsioonid alustavad tööpäeva varem, näiteks kell 6. Paljud siiski samal ajal kui tavaliselt, ent tööpäev on lühem, 6 tundi. See on valitsuse nõue ja kehtib võrdselt moslemitele ja mitte-moslemitele. Meie väike ateistlik kollektiiv ent rikub seda nõuet :)

Kuna moslemid paastuvad päeval, siis avalikult vee joomine ja söömine pole lubatud päeval. Suitsetamine ka keelatud ja igasugused seksuaalsed tegevused. Pidutsemine ei ole ka eriti soositud, et kel sünnipäev selles kuus, siis peo peab lükkama edasi. Söögikohad, mis endiselt funktsioneerivad, katavad oma aknad, et moslemid sisse ei näeks. Mõnedes poodides on sellised vaheseinad pandud, mille taga saab siis toitu krõbistada. Muidu igal pool poodides ja kaubakeskustes on palju allahindlusi, nii tehnika kui toidu osas. Nagu meie jõulusoodukad enamvähem. Kilo banaani sain 6 eeguga kätte näiteks :) Ja plaanin endale ka külmkapi osta ning uurin täna ka, et palju triikrauad maksavad, mul on miski jube käkk, mis ei triigi eriti hästi.

Mulle ramadan täitsa meeldib, kuna on soodukad ning õhtuti kui töölt koju sõidan, siis tänavatel tavapäraseid ummikuid pole, kuna moslemid kõik varem koju läinud. Jõuan koju ca 30 min kiiremini kui muidu.

2 comments:

Anonymous said...

Seoses selle vaeste toitmisega tekkis küsimus, et kui palju neid vaeseid seal Dubais avalikult näha on, kuidas täpselt nende toitmine käib ja kas selle vaeste toitmise nõude alla käivad ka uskmatud vaesed (näiteks vaesed hindud ja vaesed ateistid:))?

Unknown said...

Teatud vaeseid ikka leiab siit, on mõned piirkonnad. Araablased ise küll enamasti nende alla ei kuulu, valdavalt moodustavad vaese kihi hindud, pakistanid jne. Islam ei täpsusta, et millist vaest toita, peaasi on, et tuleb toita neid. Kes paastu rikub, peab karistuseks 60 vaest toitma.