Oh seda elu elukest


Täna algas ramadaan, mis on islamis selline paastukuu. Homme õhtul on üks kultuuriõhtu, kuhu lähen, et selle kohta rohkem teada saada. Siis neljapäeval võib oodata siia blogi vastavasisulist postitust.

Ükskõik, kus sa elad, harjud sellega ära. Dubai tundub mulle täiesti tavaline koht juba ning vahel on raske välja mõelda, et millest nüüd blogi kirjutada, kuna uskumatuid uusi elamusi pole nagu olnud. Kindlasti on palju asju, mis eestlastele tunduks ebatavaline, ent olen ise äraharjunud. Või siis ei meenu mulle, kas olen juba ühest ja teisest asjast pajatanud.

Näiteks siin maal kohalikud (ega ka hindud jne) ei kasuta tualettpaberit. Igas WCs on siis vastav voolik, mida saad suunata vastavasse kohta ja siis pesta. Mis minu jaoks on selle juures suht ebameeldiv on see, et alatasa on WCs kõik märg. Kui nad selle voolikuga siis protseduure teevad, pritsib kogu ruum vett täis. Põrand on märg, prilllaud on märg, seinad. Ja siis kui moslem väljub kabiinist, siis kraanikausi juures järgneb suuremat sorti pesemine. Oma käsi (mitte ainult labakäed, vaid ka käevarred) pestakse kaua ja hoolega. Kuna moslemid peavad ka enne palvetamist teatud pesemisprotseduurid läbima, siis sageli võib WCs kohata mehi, kes jalgupidi kraanikausis, kuna ka seda peab pesema. Ja siis nägu korralikult.

Tuli ühtäkki meelde ka see, et kui tahad terekätt suruda ja inimesel on kas käsi kinni (hoiab miskit käes) või on see must, siis ulatab ta sulle käe ikkagi ja laseb käsivart suruda. Käed tuletavad mulle meelde seda varastamise ja käte maharaiumise asja. Seda enam ei eksisteeri kuskil. Mõnedes Pärsia lahe riikides on levinud küll avalikud poomised ja peksmised. Ning kividega surnuks loopimine on surmanuhtlusena kasutusel mõnel pool. Need on muidugi karistused karmide kuritegude eest, et ei tasuks nüüd arvata, et siin mingi karm killerdamine käiks kogu aeg, kaugel sellest. Mida võib kergesti saada, on trahvi. Näiteks eelmise ramadaani ajal politsei märkas meest, kes oma autos burgerit sõi päise päeva ajal. Sai trahvi. Või siis igasugused avalikus kohas miilustamised pole siin aktsepteeritud. Hiljuti võis lugeda lehest, kuidas üks Bangladeshi tüüp oli siin kaamelit korduvalt rüvetanud - ka see läks paragrahvi alla.

Olen küll Dubai arengust ja olukorrast pajatanud, ent natuke uuesti. Kes arvavad, et Dubai on selline ääremaa ja mitte väga tsiviliseeritud, kaamelid ja beduiinid, siis enam mööda ei saaks panna. Dubai kui linn on ikka hästi modernne, majandus kasvab tohutu kiirusega ja tohutult igasuguseid kõrgeid ehitisi kerkib igal pool. Igal pool võid näha kuulutusi ja pilte uutest linnaosadest uskumatult lahedate ehitistega. Ehitatakse lisaks ärihoonetele ka suht palju korterelamuid, ent siin tekib küsimus, et kes sinna elama lähevad? Aasiast sisserändajad ei jaksa neid elusees osta ja euroopast nii palju tulijad ka pole nagu. Eks paistab! See linn igatahes tahab saada (ja saab ka) järgmiseks maailma metropoliks. Hullult palju uusi ärisid tekib juurde, maailma suurimatel firmadel on siin lähis-ida peakorterid, uusi inimesi kolib linna pidevalt... Tipptundidel on ummikud megasuured. Näiteks naaberlinn ja emiraat Sharjah - tipptunnil võid sinna sõita 2 tundi, kui liiklus on okei, siis 10 minutit... Väga tavalised on sellised liiklusõnnetused, eriti sellised, mis seotud ridade vahetamisega. Iga päev juhtub siin meeletul hulgal suuremaid ja väiksemaid avariisid - mis paljudel kordadel tekitavad suuri ummikuid. Kui satud sõitma mõne hulljulge juhiga (mis on siin tavaline), siis selline tunne, et kohe paned matsu, on pidevalt sees. Mõne aasta pärast hakkab toimima ka linnasisene monorail ehk selline kiirrong, eks siis läheb paremaks olukord vast. Üldse väga palju projekte ja asju saab siin valmis lähema kolme-nelja aasta jooksul, siis on Dubaisse mõtet raudselt tulla.

Shoppamisest. Poes toiduhinnad on suht võrreldavad Eestiga, on asju, mis on odavamad ning on asju, mis kallimad. Näiteks viilutatud sai maksab ca 7 eeku. Kilo banaane ca 12 eeku. 0,33 liitrina coca-cola või pepsi on 3.50 eesti raha. 500g pastat kõigub 7..17 krooni vahel. 1,5 liitrit vett maksab 4-5 krooni vahel. Samas palganumbrid, mis siin teenitakse, on oluliselt suuremad kui Eestis. Kui sa pole muidugi lihttööline. Enamasti on toidupoodides eraldi sell, kes kõik su ostetud kraami ka kilekottidesse topib. Harjub ära ja on mugav ka - kui raha maksmisega ühele poole saad, on su kraam juba kotis. Minu kodukoha poes häirib mind see, et nad sorteerivad su ostetud kauba ja panevad eraldi kottidesse. Ehk siis mahlad ühte, juurviljad teise, hügieen kolmas, piimatooted neljandasse jne. Tavaliselt lahkun poest mingi 5-6 kilekotiga. Elagu loodussõbralikkus! Kodus on mul terve ladu neid juba.

Eniveis - püüan veel mõelda, et mis siin maal teistmoodi on ja siis kirjutan sellest. Kui teil on küsimusi, siis see oleks lahe.

Ülemisel pildil Burj Al-Arab hotell ja vaade Dubaile, alumisel pildil hetkel ehituses olev Dubai uus Downtown ärirajoon koos tulevase maailma kõrgeima ehitise Burj Dubaiga.

1 comment:

Kati said...

Vaga lahe! Sa oskad selliseid juba meile iseenesestmoistetavaid asju kirja panna. Aga jube huvitav lugeda...kogu aeg noogutan kaasa et "jaa, nii ongi".

Eile jah esimene Ramadani paev ja natuke harjumatau, kogu aeg pead ennast kontrollima, et kogemata veepudelit kotist valja ei vota ja seda avalikus kohas jooma ei hakka. Aga muidu ponev! Eks siis nais, kui tosiselt siin paastutakse, ma usun, et kell 15.30 minnakse kyll tosiselt koju iga paev, nagu moslemitele siin kuu aja jooksul lubatud on.