Külaline ja perifeeria

Sain kokku esimese külalisega Eestist - Minni tuli Dubaisse paariks päevaks tööasjus ning siis kahel õhtul chillisime linna peal ringi. Näitasin Minnile mõningaid lahedamaid vaatamisväärsusi ja maitsesime kohalikku kööki. Eile õhtul oli mingi kaval tuul väljas, mis veel puhus katuselt me toidu peale liiva ka (istusime väljas). Niiet süües liiv krõmpsus hamba all. Ehtne kõrbesööma!

Dubai oli tema jaoks natuke "kõle" (ilm ja ilusad ehitised meeldisid!). Ja ei osanud ta oodata, et siin nii kallis on - ta ootas, et hinnatase midagi Indiale lähedast. Igatahes oli lahe.

Mainis mingi kord, et vahel tundub Eesti kui perifeeria olevat. Miks ma nii väitsin? Kuna Eesti on nii väike (rahvaarvult), siis paljud asjad, mis maailmas toimuvad, jõuavad Eestisse kas vähesel määral või mitte üldse.. ja suuri vingeid asju ei toimu pea üldse. Näiteks kirjutatakse maailmas tohutul hulgal häid raamatuid, mis eesti keelde iial ei tõlgita... ja inglise keelseid pole ka saada. Muidugi internet aitab välja, ent see pole päris see, et lähed poodi ja valid. Samuti kasvõi selline pisiasi, et superstaarid harva eestis esinevad, kuna me nii väikesed. Poodides on valikud väikesed palju maailma vingeid brände meil saada pole. Seda nii riietes, ehetes, toitudes jne. Ka tehnoloogia vidinates on saadaval vaid teatud valik. Ei usu, et Eestis hakkab toiumuma rahvusvahelise mainega festivale, üritusi. Vähemalt mitte lähitulevikus.

Teatud kontseptsioonide areng nagu kasvõi vastutustundlik ettevõtlus ja kõik sinna alla kuuluv on väga vähe arenenud. Igasugused megaprojektid lähevad Eestist mööda, suuri investeeringuid sisse ei tule, kuna siseturg on nii väike. Hiljutises NY Timesi artiklis Eesti kohta (http://www.nytimes.com/2005/12/13/technology/13skype.html?incamp=article_popular) võis lugeda kommentaari Priit Alamäe poolt: "Let's be frank. Estonia has 1.3 million people. We have 200 IT graduates a year. We do not have the resources to develop our own Microsoft." Laiemalt võttes kehtib see iga ala kohta. Kui varem ei saanud Eesti kohta midagi rääkida ja nüüd viimastel aastatel on olnud meil nimed nagu Kazaa, Skype, Playtech - siis need on ikkagi paraku välisrahadega tehtud ja papp voolab välja. Kui välismaalane küsib, et kes on tuntuim eestlane, siis mis sa vastad? Ma ei pea võimatuks, et Eestis saab ka oma rahadega teha vingeid asju, et see on ikka suht keeruline. Riskikapitalide levik pole just eriti suur. Globalisatsioon ei jõua ka Eestisse väga suurel määral, kuna ikka see turg väike. Enamik MNCsid meil uksi ei ava kunagi. Turu väiksus tähendab ka, et raha on riigis vähe ja suuri investeeringuid ja projekte ei jõuta teha. Ma näiteks ei usu, et Eestis võetaks ette mingeid suuri strateegilisi tulevikku suunatud projekte, olgu selleks kasvõi finantsinimeste talentpooli arendamine - pikaajaline planeerimine (ja selle finantseerimine) on meil kesine. Mingitele kindlatele sektoritele suunatud arendustegevuste ja investeeringute tegemine ei saa tõenäoliselt toimuma, kuna sektori esindajad on reeglina väikesed, ettevõtteid vähe ja riigil pole ka pappi. Ülikoolid - jällegi on vähe tõenäoline, et Eestis ülikoolid maailma mastaabis kõva reputatsiooni saavutaksid ja rahvusvahelisetele tudengitele magentiks hakkaksid olema - põhjused eelkõige muidugi finantsilised.

Kurbnaljakas on ka vaadata Eesti poliitilisi mänge ja kemplemisi. Tühine kuidagi see värk sageli.

See nüüd võis kõlada nõmeda virisemisena, ent pole nii mõeldud. Võib-olla mõnes suhtes on need asjad ka head. Mis on kindlasti Eestis maailma tipp on internetipangandus - selle mugavus ja tehingute kiirus. Siin maal on levinud veel tshekid jms - tundub nagu eelajalooline mulle! Kriitikanoodiks ütleks veel, et mulle vähemalt tundub, et eestlastel silmaring vahel liiga ahtake, mis puudutab globaalset maailmapilti. Kuigi olen nõus, et üldharidus on nii mitmeski aspektis suht hea.

Ja igast muid hüvesid on Eestil muidugi ka, mida te kõik isegi teate. Pealegi on see väike kuidagi armas ka. Ja teadmine, et olen 1 väikesest rahvast, suurendab minus patriotismi veelgi. Tunnen pigem tõusvat missioonitunnet, et oma kodumaad kõrgamele tasemele viia.

3 comments:

marjuhha said...

Täitsa nõus. Alati, kui olen kasvõi mõni päev Eestist ära ja siis lennukis ahnelt Eesti uudiseid loen, ei saa kohe mitte aru, miks need asjad peaks mind huvitama??

Samas on selles väiksuses ka positiivne pool. Nt Eestis kusagile jõuda ja teha midagi, millega saad riigi või ühiskonna arengut mõjutada, on suhteliselt lihtne. Teha midagi, mis on oluline ja määrav.

Aga samas on nats naljakas, et kui kohtud nt oma ametivennaga mõnest suurriigist, siis nad alati imestavad, et kuidas sa küll nii noor oled ja nii kaugele juba jõudnud.

Nii et Eestis on palju lihtsam tavalise mutrikese rollist otsustaja rolli tõusta, kui kuskil suuremas riigis.

Anonymous said...

Peep: tead, yks t2itsa huvitav Burj Al Arab pilt tuli v2lja. Vaat siit. Edu!

Kati said...

Peep, sul on fantastiline voime hasti lihtsaid asju sonadesse panna, neid inimestele meelde tuletada ja nendes jalleavastamisroomu tekitada.