Seiklusjutte maalt ja merelt


Tere-tere. Siin maal sheikhi surmale järgnesid islami Eid al-Adha pühad, mistõttu sel nädalal peaaegu tööd ei teinudki. Mis need Eid pühad on? Tõlkes peaks see olema midagi ohvripühade taolist. Sümboliseerib see siis Ibrahimi (kristluses Aabram) kuulekust jumalale, kui demonstreeris, et on valmis oma poja tapma allahi nimel. Piiblis on sarnane lugu olemas, kindlasti teate. Pühade ajal siis poja tapmise asemel moslemid sümbolina tapavad kitsi sel päeval. Traditsioon nõuab, et siis kolmandik kitse lihast saab perele ja ülejäänud annetatakse vaestele. Rikkamad pered anavad kogu liha vaestele. Mu sõbra Ali pere tappis 15 kitse ja andsid kogu liha mosheedele. Ühe tuttava tüdruku isa sundis teda ja tema õdesid pealt vaatama, kui kitsedel kõri läbi lõigati. Põhjenduseks siis, et iga õige moslem peab nägema, kuidas asi käib. Muidu kogu tseremoonia taustal on nagu iga püha ajal oluline perega aja veetmine jms. Pühad kestavad 3 päeva, sel ajal tehakse ka palverännak Mekasse (sinna ja ümbritsevatesse piirkondadesse pääsevad vaid moslemid, nii et mina ja teie pühkigu suu puhtaks).

Kuna sheikh suri, siis sel aastal jäti Dubai Shopping Festival ära. Sel aastal pidi see olema kogu festivali ajaloo suurim (kuidas siis muidu!). Kogu linn oli avamiseks ehitud - lambipostidel olid säravad ehted (kellukesed, propellerid jms) ja koik tunnelid ja sillad olid elektriküünaldega kaunistatud. Nüüd siis tänavatelt, sildadelt, tunnelitest on kõik kaunistused koristatud. Avamispäeval pidi olema enneolematu valgusshow ja ilutulestik üle terve linna, mis muidugi jäi ära. Rahalised investeeringud, mis said juba tehtud on seal 85 miljoni dirhami piires (ca 300 milj eek). Kõik kahjumisse. Ja muidugi suurim "kahjum" tuleb saamata jäävast tulust. Kuigi allahindlused jne suures osas ikka kehtivad kaubakeskustes, siis üldist promo ei ole ja iga pood promob end üksi, kuna DSFiga seostamine on keelatud. Suurim tulu on tulnud alati turistidest (paljud on üürinud siia kuuks ajaks elukoha), kes jäävad siis seekord tulemata. Kujutan ette kohalike äride pettumust ja kirumist. Iroonia on veel selles, et äsjalahkunud sheikh ise oli DSFi looja.

Ma ise olen vingelt chillinud vahepeal. Käisime kogu siinse pundiga rannas ujumas (vesi on külm!) ja grillimas ning paar päeva tagasi kõrbes telkimas. Või noh, ainult ühel tüübil oli telk, teised me siis tähise taeva all. Kõrbes oli muidu äärmiselt lahe olla. Väljudes Dubaist ja sõites kõrbes ringi avanes mulle uus maailm. Väga palju aedikuid (kaamelitele) ja lobudikke, mis nägid välja nagu laste tehtud kohmakad onnid, kus inimesed sees elasid. See oli nagu omaette maailm! Mingid inimesed 20 min Dubaist väljas elavad nagu muistsetel aegadel. Nägime mitmeid erinevaid karavane, kandmas kila-kola ja inimesi, väikesed lapsed sealhulgas. Inimesed nägid modernse mõõdupuu järgi välja räpakad, ent nagu mulle räägiti, on nad ise valinud endale nomaadliku eluviisi ja pigem uhked selle üle. Küsimusele, et kas tegemist oli tõeliste beduiinidega, ma veel vastust ei saanud. Muuhulgas jäime kõrbes liiva sisse kinni ka, ent siis nagu ei kuskilt sõitis mööda kohalik emirati oma dziibiga, pidas kinni ja uuris me olukorda. Pikemalt mõtlemata lasi me auto kummidest õhu välja, jõnksutas veits masinat ja olimegi "väljas". Kõrberahvas teab mis teeb.

Kui laagriplatsi endale leidsime, siis seal tekime lõket, grillisime, mängisime jalgpalli liivas jms. Öösel hakkas kuradi külm hoolimata kampsunist ja jopest. Maapinnal temperatuur langes alla 10 kraadi, ma usun. Varahommikul kella 6 paiku pakkisime oma kodinad kokku ja sõitsime koju sooja.

Eile käisin kaemas ka uut parki, mis mu kodu lähedal avati. Pargi maksumus eesti rahas üle miljardi. Igavesti suur teine ja muidugi roheline - ent miskit eriti erilist ma seal ei leidnud küll. Pargis saab mängida kriketit, joosta muru peale, grillida, sõita paadiga (tehistiigi peal) jms. Park oli tohutult ülerahvastatud - ja kõik hindud. Nemad nautisid seda täiega ja nägudelt võis lugeda nagu oleksid maailma vingeimas kohas. Nende jaoks ülerahvastatus on vist positiivne nähtus ka. Mis mu jaoks oli üllatav, et väga paljud olid tulnud parki telgiga, selle muru peal püsti pannud ja siis lesisid telgis. Ehh? Paljud olid ka kogu suguvõsaga pargis, istudes vaiba või kile peal ja süües siis india stiilis (kõik käega samast potist) india toite seal.

Nii rannapeost, kõrbest kui pargist mul ka pilte tehtud, mis saadaval nüüd imagestationis.

No comments: