India: Tempel ja politsei



Eile k2isin Hindu templis (valdav osa elanikkonnast on hinduistid). Templid on h2sti v2rvikirevad alati. See konkreetne, kus ma k2isin, oli p2ris suur ja koosnes mitmest ertinevast osast. Enne sisenemist pidi jalan6ud 2ra v6tma ja ukse taha j2tma. Mu s6ber r22kis, et viimane kord pandi tal templis k2ies kingad pihta, mis oli v2ga julgustav. Sisenemine templisse on lubatud k6igile, olenemata nahav2rvist v6i usust - ent muidugi k6ik silmapaarid j2lgisid mind, kui sisenesin. Templi sise6ues pilti teha ei tohtinud, ent ruumides v6is ja kl6psutasin ka natuke. Sise6ues preester laulis usulaulu mikrofoni ja tema ymber oli siis grupp inimesi, labak2ed kokkusurutud ja palvetasid.

Hinduismis on miljoneid jumalusi (usu kohta ma l2hemalt r22kima ei hakka, huvilised leiavad h6lpsasti infot netist). Enim austatud on jumaluste kolmik Brahma, Visnu ja Šiva. Siis Tempel oligi loodud nii, et eraldi ruumid eraldi jumalatele. Kysisin, et kas peab kummardama k6iki hindu jumalaid v6i valid endale v2lja m6ned: sain vastuseks, et v6ib kummardada k6iki, ent kuna neid nii palju, siis valid endale meelep2rase v2lja, kellele siis keskendud. Tema jumal on Ganesha, kes on takistuste eemaldaja. See on see elevandi peaga jumal, kelle jalge ees on hiir. Templis siis inimesed k2isid selle jumala kuju juures ja sosistasid hiirele k6rva oma muresid, mis pidid siis kaduma. Iga jumaluse ruumis oli eraldi preester. Yks neist siis joonistas mulle selle punase juti silme vahele ja 6nnistas mind mingisuguse palvega. Edasi pidin jooma lonksu mingit pyha vett. Siis tegin l2bi mingi rituaali, kus pidin vett kallama peale igast kujudele, et nagu puhastaksin neid. Igas templiruumis siis oli eraldi jumalus ja temaga seotud eraldi rituaal. Igas ruumis oli ka kelluke, mida siis helistades saadad oma palve teele sellele jumalale. Huvitav asi oli veel see, et 88seks t6mmatakse jumalate kujudele kardinad ette ja sinna taha asetatakse voodi ja syya-juua - ehk siis jumalad 88seks tulevad heidavad pikali ja lasevad hea maitsta. Templist lahkudes olid 6nneks kingad alles.



Politsei kohta oli kysimus. Eelk6ige tean seekaudu, mida mulle kohalikud hindud ise r22givad. Politsei 6igust eriti m6ista siin ei taha, vaid eelistab alati raha. Kui n2iteks peatab kedagi liikluses kinni ja teeb trahvi, siis ega ta eriti kviitungit anda ei taha ja on n6us kohe v2iksema summa eest kui trahv ise eeskirja rikkujat 2ra laskma - 6igemini ta teebki ettepaneku, et anna pappi ja unustame. Samuti v6ib igasugu illegaalset kaubandust pidada, andes altk2emaksu. V2idetavalt pidi saama ka m6rva korraldada, makstes politseile ette, et kuule ma tapan selle ja selle 2ra, et 2rge siis uurima hakake. Politseinikuks saada tahtjaid pidi palju olema, kuna t2nu altk2emaksudele on teenistus suht kobe. Endal oli yks kogemus, kui taheti altk2emaksu. Peale Hyderabadist Delhisse lendamist v6tsime takso lennujaamast - aga kuna lennujaama esine oli nii autosid t2is, ytlesime juhile, et s6itku lennujaama alast v2lja teist kaudu. Hakkasimegi s6itma teist teed pidi, kui jooksid mingid tegelased v2lja, et siit taksot v2lja s6ita ei tohi, peab teist teed pidi. Tirisid autojuhi ja meie hindust saatja autost v2lja ja hakkasid 6iendama. Natukese aja p2rast asi lahenes ja j2tkasime s6itu - siis kysisin saatja k2est, et mis v2rk. Ta vastas lihtsalt, et "everybody wants a bribe in this country".

Sain oma pildid ka uploaditud imagestationisse. V2ga agaralt veel kl6psutanud pole, ja enamik pilte on p2rit AIESEC International Congressi kolmelt yrituselt - Global Village, Indian Night ja Official Dinner. Eks nyyd siin Indias ringi kolades teen ka rohkem pilte t2navaelust. Videosid olen ka teinud, aga pean kuskilt mingi veebiruumi leidma, kuhu videod yles panna - seda siis t6en2oliselt peale 18ndat, kui Dubais tagasi olen. Igaks juhuks pean seletama, et miks ma paari pildi peal naiseriietes olen - nimelt konverentsi yhel 6htul oli Miss Asia Pacific v6istlus, kus iga vastava regiooni riik pidi saatma yhe (mees)kandidaadi. Kuna emiraadid on ka Aasias ja olin ainus meessoo esindaja sealt, siis polnud valikud. L2ks h2sti, tulin TOP 5 sekka :)

Hetkel k6ik, tagasiside ja kysimused teretulnud!
Ahjaa, kui lugejate hulgas on inimesi, kes ei tea veel, mis on AIESEC, siis soovitan lugeda eesti keeles siit: www.aiesec.ee ja kel huvi, saab ka liituda, kuna k2imas v2rbamisperiood.

No comments: