Kuulus ja kummaline

Olen eestlane Dubais. Kuna see paik on hästi paljurahvuseline, siis esimene asi mis sinult küsitakse enamasti on Where are you from? "Estonia", vastan, ent enamik teevad lolli nägu selle peale ja neil pole aimugi, kus see asub. Mõni helgem pea teab, et ex-Soviet Union. Üks türklane küsis, et kus see seal Balkanil täpselt asub? Üks Saksa firmajuht küsis, et kust pärit, vastasin "Estonia", mille peale ta äratundvalt naertas, "aah, Australia!". Kui täpsustasin, et siiski Eestist, siis küsis, so what's with the down under accent? Seda olen äärmiselt palju kohanud, et minu "Estonia" peale küsitakse üle, et kas "Australia?". Kõlab nagu sarnaselt ja kuna inimesed pole Eestist eales miskit kuulnud, siis seostavad mu öeldu kõige lähemalt kõlavama riigiga. Vahel arvatakse ka, et ma teen nalja. Et Eesti on sama reaalne riik nagu Blufoonia.

Mu ameeriklannast sõber Sarah kurdab pidevalt, et kui ta räägib, et ta on Ameerikast, hakkavad kõik pärima, et miks sa Bushi valisid. Kuigi ta ei salli Bushi, ei valinud jne. Ta on reisinud igal pool maailmas ringi ja rääkis, et igal pool küsitakse sama teemat. Et sina, ameeriklane, valisid Bushi raisk! Kel huvi, võib ta mõtteid lugeda ta blogist: http://sarabic.nomadlife.org

Kui kõrbes käisime pundiga ja jutt läks poliitikale, siis ikka lõpuks jutt läks USA poliitikale jne. Tegin siis ettepaneku rääkida Eesti sisepoliitikast, millele järgnes naerupahvak :) Ent siiski uuriti, et mis valitsussüsteem meil on, kas mulle meeldib me peaminister, milline on maksusüsteem jne. Et mõned vähesed maailmakodanikud said me kodumaast haritud :)

Arutasin Sarahiga ühel õhtul, et kummal on hullem saatus. Kas olla pärit riigist, mida kõik teavad ja paljud vihkavad (Bush jne) või siis riigist, millest keegi midagi ei tea. Otsustasime, et kui läheme mõnele üritusele, siis vahetame rollid, ta räägib, et on Eestist ja ma USAst ning proovime, kuidas on teineteise nahas elada.

Ahjaa, üks asi mida panin tähele siin Sheikh Maktoumi leina ajal. Kui kõik muud lipud olid pooles vardas, siis Saudi Araabia lipp oli ikka masti tipus. Algul mõtlesin, et eksitus, ent märkasin seda paljude hotellide ees jne. Kui asusin asja uurima, siis selgus, et Saudis tähistatakse surma hoopis pigem peoga, et lõpuks ometi pääses ta paradiisi ja me peaksime ta üle rõõmsad olema. Huvitav, kui teised riigipead saatsid oma kaastundeavaldusi, kas siis Saudi kuningas saatis õnnesoovi?

6 comments:

Anonymous said...

Eestis on ju vist igasugu õnne-ja-muidu-soovid presidendile ja valitsusele avalik info. Äkki seal samamoodi, seda oleks päris huvitav teada mida siis tegelikult kirjutati. Äkki uurid natuke ;)

Unknown said...

siin riigis pole mitte miski avalik, mis puudutab riiki :) ja isegi kui pääseksin ligi, siis oleks tekst araabia keeles ja kirjas ning seda ei mõista ma mitte

sarah said...

If Only I could read Estonian...or Astralian...whatever you speak. But I think this one talked about me. I think it might be similar to my most recent blog. Teie sobima?

Jüri said...

Ma olen ka mitmel kogenud seda Australia värki. Aga Pariisis on olnud selline tore juhus, et rääkisime õega suhteliselt valjult eesti keeles ning üks vaateratta omanik ültes: "Oh, Estonians, nice people!" Tänu eestlaseks olemisele saime 2 sõitu ühe hinnaga.

Anonymous said...

Mõned aastad tagasi jalutasime sõbraga Casablanca tänaval ning ületasime laia sõiduteed. Vestlesime eesti-vene keeles. Järsku 2 kohalikku otsustasid meie kõrvale ennast sättida ning alustasid vestlust. Esimene asi oli loomulikult: kust te pärit olete. Kui sai seletatud, et Estonia, siis oli üllatus muidugi suur, kui saime teada, kui palju sõpru on nendel kohalikel poistel Austraalias :D Peale kiiret selgitustööd selgus, et sõpradest pole neil puudust ka Estonias ning kõik 'estonians' on vahvad inimesed ja kõik on 'cool'. 3,5 tunni ja väga mitme kilomeetri pärast otsustasime sõbraga tülikatest kohalikest lahkuda, peale mida esitati meile loomulikult arve :D Dream on...

Triin said...

austraaliaga on eesti seostamised tavaparased ka aasia-kandis, seda isegi mandariini keeles : )

hehe tuleb meelde uks vestlus, kus mul tuli umbes 5 korda oma paritolu kinnitada -

"i am from estonia"
"australia?"
"no, estonia"
"australia??"
"estonia"
"aus-tra-lia??"
"no-no, es-to-ni-a. estonia. europe"
"aaaaaa"

peep, su kirjutamised on super.

palavad tervitused shanghaist!!