Moshee ja palvetamine

Talvised ilmad on ka meie maal võimust võtnud - nimelt külmetasin paar päeva tagasi ning olin palavikuga pikali mõned päevad. T-särgi väel ringi liikuda siis, kui on alla 20 kraadi sooja, pole hea mõte.

Täna kirjutan moslemite palvekojast ehk Mosheest. Esiteks kordan üle, et moslemid (idee järgi) palvetavad 5 korda päevas. Tegelikkuses mul on palju moslemitest sõpru, kes seda ei tee. Nad on küll usklikud, ent ei järgi neid kõiki reegleid nii innukalt. Mulle on jäänud mulje, et vanemad ja vähem haritud inimesed on rohkem usklikud. Päris paljud mu tuttavad moslemid ka ei paastunud ramadani ajal, kuigi enamik ikka olid õiged moslemid ja tegid seda.

Palvetamise ajad muutuvad iga päev vastavalt päikese liikumisele, st iga päev on muutus mõni minut. Palvetatakse päikese tõusu ajal, keskpäeval, järgmisena siis kui vari on iseenda pikkune, päikese loojangu ajal ning siis mingi kord veel. Palvetada võib ükskõik kus, peaasi, et seal on puhas. Otseselt tänaval keegi ei palveta (vähemal Pärsia lahe äärsetes riikides). Kõikides suuremates ehitistes on eraldi palveruumid. Enne palvetamist peavad moslemid läbima pesemisrituaali. Esiteks tuleb labakäsi loputada veega 3x, seejärel pesta suud ja loputada 3x, siis vett ninna tõmmata ja välja puhuda 3x, seejärel pesta kogu nägu 3x, pärast seda käsivarsi küünarnukini (arva ära mitu korda), siis pead (liigutusega eest tahapoole) 3x, peale seda kõrvad ning viimasena jalad (parem jalg esimesena).

Pesema ei pea enne palvust vaid sel juhul, kui sa pole must - mis nende keeles tähendab seda, et kui sa pole vahepeal WCs käinud. Iidsetel aegadel oli see pesemisprotseduur väga kasulik (eks tänapäevalgi!), kuna pidev pesemine hoolitses hügieeni eest, hoidis ära mitmete haiguste levikut jne.

Palveaegadel siis mosheede minarettidest (need tornid) kostub kutse palvele (tänapäeval muidugi keegi enam minaretist ei hõika, seal on vaid valjuhääldi, imaam ise istub all moshee palveruumis). Iga kutse algab sõnadega "Allahu akbar", mis tähendab, et Jumal on Suur. Kes saab, kobib siis mosheesse. Mosheesse sisenemiseks peab jalanõud ära võtma. Sees on alati maas hästi pehmed vaibad. Kui mosheel on kaks korrust, siis teine korrus on naiste jaoks. Mehed ja naised koos ei palveta. Kui mosheel pole eraldi ruumi naistele, siis naised sinna lihtsalt ei lähe. Miks nad eraldi peavad olema? Selgub varsti.


Moshee põrandal oleval vaibal on jooned, joonte vahe on ehk nii meeter. Palvetajad seisavad joone peal alati ning on tihedalt külg-külje kõrval, õlg vastu õlga, labajalg vastu labajalga. See sümboliseerib võrdsust, vendlust, solidaarsust. Vaene ätt õlg õla kõrval sheigiga. VIPidele pole eraldi palvekohti, nad palvetavad koos teistega - ehk siis jumala ees on kõik võrdsed. Moslemid on selle seiga üle äärmiselt uhked. Tore küll jah - ent mosheest väljaspool tehakse klasside vahel suurt vahet. Joonte vahel on meetrijagu ruumi, kuna palvetamisprotseduuris peab ka maha lamatama end, asetama lauba maha. Selle jaoks on siis ruumi vaja. Joonte olemasolu vaibal kindlustab selle, et kõigil on ruumi palvetamise jaoks, on korrapärased jooned ning siis hästi palju inimesi mahub sisse. Privaatsuse jaoks mingit ruumi seal pole, ent nende kultuuris sellist asja nagu eriti polegi. Põhjamaalase jaoks vajaminev "hingamisruum" on nende jaoks tundmatu mõiste.

Palvetamisrituaal näeb ise välja järgmine: esmalt seisad näega altari poole. Kõik mosheed on nii ehitatud, et palvetamine on altari suunas - ja altar on muidugi näitab suunda Meka poole. Meka on nende jaoks see püha linn ning samal ajal ka maailma keskpunkt (vaadake kaarti). Siis tõstetakse mõlemad käed näo kõrgusele ja lausutakse "allahu akbar". See järel loevad nad peast koraani avatsuura (esimene peatükk, koosneb 11st lausest) ning kes soovib, võib peale seda veel muid tsuurasid ka lugeda. Sellele järgneb kummardus ("allahu akbar" ja muud ütlused sinna juurde), see järel laskutakse põlvili ja pannakse laup maha. Laup on kõige tähtsam kehaosa. Laup tõstetakse korraks üles (põlvili asendisse) ning uuesti maha. Ning kogu tsüklit korratakse 3x. Lõpetuseks vaadatakse vasakule ning öeldakse naabrile "salam aleikum" ning siis paremale "salam aleikum" ning kogu lugu. Kogu protseduur võtab aega nii 5-6 minutit. Kes soovib, võib muidugi kauem.

Kuna palvetamine sisaldab kummardamist, siis seetõttu on mehed-naised eraldi, kuna nende arvates siis mehed vahiks ees oleva naise tagumikku vaid ja ei suudaks keskenduda palvusele. Samuti õlg-õla kõrval olemine naisega segaks keskendumist. Nende meelest iga asi viib mõtte seksile. Teades araablasi, siis eks see ole tõsi ka. Muidu palvus ja kõik muud usukohustused on naistele ja meestele identsed.

Mosheedesse Pärsia lahe äärsetes riikides uskmatuid ei lasta. See ei tulene religioonist, vaid kultuurist. On mõned üksikud, kuhu ka mittemoslemid saavad sisse. Ma käisin ühes moshees Bahreinis ning Dubais on üks moshee, kuhu saab sisse neljapäeva hommikuti. Mõlemas moshees saab giidiga tuuri. Türgis näiteks võivad kõik minna igasse mosheese, et see taandub kõik kohalikule kultuurile.

Kui teil on küsimusi islami kohta, laske tulla. Pildid Bahreini Grand Mosque-st.

Minu käest on korduvalt küsitud, et mis olukord siin on seoses nende karikatuuridega. Väga rahulik, peaks mainima. Ajakirjanduses käib vaid elav debatt ning mitmetes poekettides on ärakorjatud Taani kaubad. Kogu see kisa ja kära taandub rohkem kultuurile kui religioonile minu arvates. Inimesed siin piirkonnas on loomult palju agressiivsemad. Vaadake kasvõi alati neid rahvademonstratsioone seoses valimistega (ntx hiljutised Hamasi pidustused). Egiptuses selle laevakatastroofiga seoses rahvas ründab laevafirma omanike maju ja liikmeid, suured rahutused. See kõik on massipsühhoos ja põhineb emotsioonidel, loogikal ja ratsionaalsel mõtlemisel on vähem kaalu siin kandis. Üks harimatu kirjutas paar päeva tagasi lehes, et keerame Skandinaavia jaoks naftakraani kinni, see on paras neile - teadmata, et Norra on maailma suuruselt kolmas naftaeksportija. Üks britt kirjutas hästi kultuuride erinevusest - et jah, see oli inetu ja provokatsiooni tekitav nagu samuti see, et sellele sündmusele reageerides Londonis 500 moslemit marssisid siltidega "teie 9/11 on veel tulemas!" jne, mis oli samuti meelega tehtud provokatsioon - ent millegipärast tema ei tunne vajadust põletada araabiamaade lippu ja süüdata saatkondi.

2 comments:

Anonymous said...

Khm... islami kohta jõuab teine kord küsida :p
Parem mängin madalalaubalist ja pärin, mida sa järgneva mõtteavaldusega silmas pidasid:
"Nende meelest iga asi viib mõtte seksile. Teades araablasi, siis eks see ole tõsi ka."

Unknown said...

peamiselt seda, et araabia mehed on "alati valmis":) minu kallid naistuttavad pajatavad lugematul hulgal lugusid, kuidas araabia mehed ühesuunalisi ettepanekuid neile teevad