Tagasi kodus

Saabusin õnnelikult tagasi koju, Dubaisse. Paar viperust oli teel küll. Nimelt peale seda kui sain teada, et mu puhkus Bahreinil pikeneb, muutsin lennupileti kuupäeva. Sellega kaasnes väike rahaline trahv ka, mille siis lennujaamas pidin maksma. Lennujaamas avastasin, et eraldi selle lennukompanii putkat pole, et pean maksma check-in inimestele. Sinna jõudes oli teema ununenud ja mingit raha mult ei küsitud ka. Kui oli juba lennukile suundumine, siis oma piletit esitades näitas nende arvutiekraan, et "Please stop this person" ja mind kui potentsiaalset terroristi tõsteti kõrvale. Helistati mingile lennujaama tegelinskile, kes lubas kohale tulla, ent jube kaua võttis aega. Kogu rahvas oli juba lennuki peal, ma ikka ootasin. Piletikontrolör küsis ka, et kas mul on pagasit lennuki peal. Mõtlesin juba, et raiped tahavad maha jätta mind. Õnneks siis tuli vajalik tüüp kohale, selgitasime asja, maksin raha ja lend võis alata.

Sharjah lennujaamas maha tulles läksin viisapunkti ja sealt öeldi, et sorry, viisat pole. Korraks oli ehmatus, et nüüd mis (hakka või Hanksi kombel lennujaamas elama), ent siiski nii 20 min pärast saabus mu viisa ning lasti maale. Vist pole maininud, et kui tulla emiraatidesse, siis võetakse saabujatelt (kes saavad uue viisa) silmavõrkkesta test. Peab vaatama mõlema silmaga teatud masinasse ning siis salvestavad su sinna. Et kui satud halba nimekirja, siis selle järgi tulevikus suudavad sind identifitseerida. Kui saad residence visa, siis on vaja sooritada HIV test.

Bahreini elamused olid kokkuvõttes väga vahvad (aitäh Keskküladele!), mu pildid on ka vaatamiseks saadaval imagestationis. Bahrein oli mõnus vaikne, hea koht puhkuseks. Kujutan vaid ette, et pikemalt seal elades võiks igav hakata. Mulle räägiti ka, et kui oled vallaline, siis väga palju teha pole. Baarides ja klubides käivad samad näod, et varsti tunned kõiki. Bahreini liiklus oli hea ja rahulik, ei pidanud palju aega veetma ummikutes. Mis veel silme ees seal pidevalt oli - F1. Vormelireklaame linn täis, isegi lennujaam seestpoolt oli üleni F1 stiilis. Eks selle tõttu saab Bahrein head turismi ja muidu kuulsust. Bahreini külastajate arv kasvav möödunud aastal 14%, mis oli kogu Lähis-Ida kõrgeim (suure osa moodustasid küll Pärsia lahe enda riikidest pärit turistid). 10 aasta pärast võiks uuesti minna ja vaadata, kuidas koht muutunud on!

Michael Jackson elab ka Bahreinis muidu, vist jõudis ka teie ajakirjandusse lugu, kuidas ta kohalikus kaubamajas käis, riietatud abayasse (see naiste must rõivas). Mu meelest natuke tobe teha lugu sellest, kuidas keegi poes käis. Tehku ka lugu, et Bush käis WCs. Ennekuulmatu lugu ju!

Eile oli siin kandis moslemite uusaasta. Meil on nüüd aasta 1427. Aastaid hakati arvama aastast 622, kui prohvet Muhamed läks Mekast Medinasse. Medina oli koht, kus moslemid esimest korda organiseerisid endeid kui moslemi kommuun, seal islam arenes ja kasvas, peetakse nö islamistliku ühiskonna alguspaigaks. Uus aasta pole rõõmupidu, vaid pigem selline vaikne värk. Erilisi rituaale sellega seoses pole üldiselt, see on nagu aeg mõtlemiseks ja uusaasta lubaduste tegemiseks.

Mõnedel shiia moslemitel on veel kombeks end uue aasta algul, 10ndal päeval (Ashurah püha) end vigastada (tehakse haav pähe ja siis taotakse seda haava rusika või mõõgaga, et veri ikka voolaks). Shiiad usuvad, et nemad on süüdi prohvet Muhamedi lapselapse Husseini surmas. Enamikes riikides on see keelatud, et toimub ikka ntx Bahreinis, Liibanonis jne. Sunni moslemid sellega ei tegele. Kes soovib sellest rohkem teada: http://en.wikipedia.org/wiki/Ashurah

Ära sain käidud ka Saudi piiri peal. Bahrein ja Saudi Araabia on ühendatud omavahel sillaga (ca 30 km pikk) . Täpselt keskel on saar, kus piiripunkt. Saar on jaotatud kaheks osaks, mis on peaaegu identsed omavahel (saare kuju, ehitised jne). Ainus vahe - Saudi poolel on McDonalds!
Pildil vaade saarel asuvast vaatetornist. Näete, kui palju autosid on piiripuntkis. Liiklus kahe maa vahel oli tihe.

Head uut aastat kõigile!

No comments: